Kozmológia honlapunkról

Honlapunkat 1997 szeptemberében kezdtük el tervezni. Az alapötlet az volt, hogy csináljunk valami olyat, ami még nincsen. Magyarul, a kozmológia témakörét széles körben tárgyaló anyaggal nem találkoztunk még, ráadásul ez a téma minket is nagyon érdekelt.

Egy olyan rendszerű honlapot találtunk ki, amelyet a hétköznapi ember és a szakembe-féle is egyaránt meglátogathat. Az ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő irodalomnak egyik nagyon nehéz feladata, hogy megtalálja azt a szintet, ami a legtöbb embernek megfelelő. Nem szabad túl bonyolúlt dolgokat írni azoknak, akik nem rendelkeznek semmiféle előismeretekkel a témával kapcsolatban. Ám ha túlzottan egyszerűen fogalmazunk, megeshet, hogy sok olvasót azért vesztünk el, mert primitívnek találja anyagunkat. Mi megpróbáltunk egy többszintes honlap struktúrát megvalósítani, ami azt jelenti, hogy a honlap gerincét alkotó cikkek (MÚLT, JELEN, JÖVŐ) alapvetően egyszerűek, ám a szövegben elhelyezett linkeken keresztül a kislexikonba és a fizikai háttér menüpontba eljutva komolyabban megvizsgálhatunk bizonyos témákat. Így mi magunk dönthetjünk el, hogy mennyire mélyen akarunk foglalkozni egy-egy dologgal.

A honlap három fő és hat mellék menüpontból áll. A Múlt, Jelen, Jövő részekben kozmológiai elméleteket olvashatunk: variációkat a kezdetre, hipotéziseket, ötleteket az apokalipszissel kapcsolatban.

A nyolc kisebb menüpontban megismerkedhetünk a kozmológia rövid történetével, fizikai elméleteket olvashatunk, végignézhetjük a legújabb kutatási eredményeket, diákok saját elméleteit, megtekinthetjük egy ateista és teista vitáját, kozmológiai könyv és link ajánlóval találkozhatunk, illetve böngészhetünk a kislexikonban.

A honlapra felkerült elméletek bővülnek majd, de ami fönt van, az fenn is marad.

A honlapon eddig kb. 75 oldal szöveg és 20 oldal képanyag található.

Bármilyen ötleted, vagy észrevételed van a honlappal kapcsolatban, kérünk írj az e-mail címünkre:   kozmologia@supernova.akg.hu

Az AKG Csillagászati Szakkörének kozmológia részlege