Modern kozmológiai elméletek a jelennel kapcsolatban

 

Megáll-e a tágulás? deys.jpg (86643 bytes)

Az Univerzum tágulása tágulás fontos bizonyíték a múlttal kapcsolatban. De ugyanolyan fontos a jövőre nézve is. Ha a tér nem tágul örökké, ha majd újra elindul az összehúzódás, a Világegyetem története a Nagy Bumm fordítottjában, a Nagy Reccsben fog hirtelen véget érni. Abban az esetben, ha  a tér örökké tágul, akkor egy örökkévaló, ám hihetetlen unalmas Világegyetem elé nézünk.A kozmológia egyik legfontosabb kérdésével állunk szemben: Vajon megáll-e a tágulás?

Állandó állapotú Világegyetem  river.jpg (37942 bytes)

Az angolul "steady state"-nek keresztelt elmélet az 50-es - 60-as évek széles körben elfogadott elmélete volt. Ez érthető is. A Világegyetem születését a lehető legegyszerűbb módon magyarázta: nem magyarázta. Ebben az időben sok neves tudós reménykedett abban, hogy ha a hipotézis tényleg helyes, akkor egy ilyen Univerzumnak nincs szüksége teremtőre sem.

A jövőre emlékeznénk t.jpg (3798 bytes)

Vajon létezik-e egy örökké érvényes szabály, amely meghatározza, hogy honnan hová tart az idő? Létezhet-e olyan állapot, amikor nem a múlt van előbb és a jövő van később, hanem fordítva? Az összes nagy fizikai elméletnek (Newton, Hamilton, Maxwell, Einstein, Dirac, Schrödinger) mindegyik egyenlete szimmetrikus az időben. Ez azt jelenti, hogy ha egy ilyen összefüggésben a t koordinátát -t-re cserélnénk ki, újra értelmes összefüggést kapnánk. Felmerül a kérdés: mindig megelőzi az ok az okozatot? Vagy esetleg egyszer minden megcserélődhet?