Modern kozmológiai elméletek a jövővel kapcsolatban

 

Élet egy lassuló világban snail2.gif (5473 bytes)

Tegyük fel, hogy az emberiség nem pusztítja el önmagát. Gyarmatosítottuk a Világegyetemet, szinte mindent meg tudunk már tenni, ami a fizika határain belül lehetséges. Uralmunk alá vontuk a természetet szinte teljes egészében. Vajon mit fog tenni, és egyáltalán mit tehet egy ilyen szuperfaj, amikor szembe kell néznie az Univerzumban végbemenő folyamatok fokozatos lelassulásával?

Hirtelen halál bubble.gif (11549 bytes)

A Világegyetem legtöbb hirtelen bekövetkező erőszakos cselekménye csak néhány fényévnyi körzetben pusztítja el a bolygókat, csillagokat. Vajon létezhetnek-e az egész Világegyetemet romba döntő események? Megsemmisítheti egy katasztrófa az egész, élete delén járó Univerzumot?

A Nagy Reccs felé közeledve crack.jpg (5330 bytes)

Voltaképpen a Nagy Reccs nem más, mint egy megfordított ősrobbanás. A csillagok lassan megsemmisülnek, mert a háttérsugárzás hőmérséklete olyannyira magas lesz, hogy nem képesek többé hőt kisugározni a környezetbe, és emiatt felrobbannak. A teret plazma tölti ki. Végül már csak a kompakt égitestek, a fekete lyukak és neutroncsillagok létezhetnek, de ezek sem sokáig. Az Univerzum közeledik a végső pillanathoz. Vajon lehetséges-e örökké élni egy ilyen, véges idejű Világegyetemben? Nem tudjuk, mire lesznek képesek utódaink a gyakorlatban, elvben azonban úgy tűnik, ez is lehetséges volna.