A legújabb kutatási eredmények

 

Veszélyben az ősrobbanás elmélete!

Három bizonyíték nem volt elég

1998, október 26., Arizona Egyetem. Egy teljesen ártatlannak látszó fénykép. Egy gravitációs lencsehatás miatt "megnégyszereződött" kvazár, már jól ismert jelenség. Azonban professzor Christopher Impey vezetésével egy tudományos kutatócsoport elemezni kezdi az ábrát, és megdöbbentő eredményre jut. Ettől kezdve futótűzként terjed a tudományos sajtóban: a University of Arizona munkatársai cáfolják, hogy az Univerzum egy ősrobbanásban keletkezhetett volna!

T.E.S - a műszer, amely detektálni képes a WIMP-eket

Új detektor, új fejezet a csillagászatban.

A Stanford University fizikusai által kifejlesztett technológia segítségével lehetővé válik olyan műszerek készítése, amelyekkel még a WIMP-eket is könnyen detektálhatjuk. Ezek a gyengén kölcsönható, ám nagytömegű részecskék (Weakly Interacting Massive Particles) úgy hatolnak át mindenen, akár a szellem a falon. Ám a Transition Edge Sensor (TES) névre keresztelt új, szuperérzékeny berendezést ez mit sem zavarja.

Mégis van nyugalmi tömege a neutrinónak?

Kozmológiai jelentoségű részecskefizikai felfedezés a Super K-ban

1998 június 4-én a kozmológusok világszerte úgy vélik, megtalálták a sötét anyag egy részét. Ekkor ér véget a japánban működő Super-Kamiokande detektorban észlelt becsapódások 500 napig tartó analaizálása. Az eredmény óriási jelentőségű: a japán tudósok oszcillációkat fedeznek fel a Földre érkező neutrínósugárzásban, és ez, a legújabb részecskefizikai elméletek szerint, bizonyítja, hogy a neutrínók jelentos tömeggel rendelkeznek.