Modern kozmológiai elméletek a múlttal kapcsolatban

 

A Nagy Bumm és a nagy bummok 05.jpg (3327 bytes)

Az Ősrobbanás elmélete már klasszikus elméletnek számít a kozmológiában. Talán a legszélesebb körben elfogadott és a legjobban bebizonyított hipotézis az összes közül. Azt állítja, hogy az Univerzum egy végtelenül apró pontba, egy ún. szingularitásba volt valamikor összesűrűsödve. Ebből az állapotból egy óriási erejű robbanás repítette széjjel, körülbelül 15-20 milliárd évvel ezelőtt.

Az előmerülő idő modellje watch.jpg (5646 bytes)

Holott majdnem az összes bizonyíték az Ősrobbanás-elméletet igazolja, bár szinte minden csillagász és kozmológus egyaránt elfogadja ezt a nézetet, még most is vannak olyanok, akik kételkednek benne. James Hartle és Stephen Hawking zseniális elméletével a két világmagyarázati modell közti köztes utat kereste. Szerintük lehet az idő a múltban véges, ám mégis határtalan.

 

Az anyag megszületése 08.jpg (8332 bytes)

Sokan azt gondolják, hogy a nulladik pillanatban, amikor az Univerzum megszületett, egyszerre született meg a tér, az idő és az anyag is. A valóság azonban az, hogy az anyag csak egy bizonyos idő elteltével kezdett kialakulni, addig a Világegyetem csak sugárzások tüzes pokla volt. Vajon milyen folyamatok játszódtak le addig, amíg az energia rendkívül kicsi csomókba, részecskékbe sűrűsösött össze?

Miért indult el a csomósodás? 4yr_cobe.jpg (6497 bytes)

Tizenöt-húsz milliárd évvel az Ősrobbanás után az anyag galaxisokba, galaxishalmazokba és szuperhalmazokba tömörül az Univerzumban. Vajon mi lehet az oka annak, hogy a keletkezése  után szinte teljesen homogén Világegyetem elkezdett csomósodni? Milyen rejtélyekkel találkozunk szembe, amikor a mikrohullámú háttérsugárzást kutatjuk? Mit mond a felfúvódás elmélete?  Képesek leszünk majd egyszer mesterséges úton univerzumokat "előállítani"?